Etkinlik Detayı
Ülfet Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, Yılsonu Değerlendirme Kampı
ETKİNLİK TARİHİ: 30 Eylül 2023Ülfet Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, “Muhasebe ve Murakabe Yayla Kampı” programı yaklaşık 30 kişilik eğitimcinin katılımıyla gerçekleşti. Programda yıl içinde yapılan çalışmalar ve önümüzdeki yıl çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.
İki günlük şeklinde planlanan (29.07-30.07) program, Dr. Ramazan YILDIZ’ın “Niçin Buradayız?” başlıklı bir sunumuyla 29 Temmuz Cumartesi akşam yemeği ve akşam namazı başladı. Ülfet Derneği yönetim kurulu üyesi Eğitimci-Hafız Halit Kolan Kur’an-ı Kerim Tilaveti gerçekleştirdi. İlk gün yıl içinde yapılan çalışmalar ile ilgili 21.00-24.00 arası “Muhasebe” ismiyle program akışı devam etti. Bu bölümde “Eğitim Çalışmaları”, “Kültürel Faaliyetler”, “Gençlik Çalışmaları” atölyeleri yapıldı.
“Eğitim Çalışmaları” atölyesinde Esnaf-Semtler Komisyonu üyesi Mehmet DEMİRTAŞ tarafından, yıl içinde yapılar çalışmalar ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı.
“Kültürel Çalışmaları” atölyesinde Eğitim-Kültür Birimi üyesi Mehmet Ali TEK tarafından, yıl içinde yapılar çalışmalar ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı.
“Gençlik Çalışmaları” atölyesinde Öğretmen Komisyonu üyesi Mehmet ALDEMİR tarafından gençlik çalışmalarının önemine dair bir konuşma yapıldı. Ardından Ortaöğretim Komisyonu üyesi Turan KAYA tarafından, yıl içinde yapılan ortaokul-lise çalışmaları ile ilgili bilgilendirme sunumu ile atölye çalışmaları sonuna gelindi.
“Grup Sorumlusu hangi özellikler ile kendisini yetkin hale getirmelidir?” sorusuna katılımcılar tarafından cevaplar arandı. Şu özellikler ile ‘yetkin’ grup sorumlusu olunabilir ;
- Okuyan, araştıran sürekli yeniliğe açık biri olmalı.
- Grup üyelerine ders ortamı dışında zaman ayırmalı.
- Fedakar olmalı.
- Gündemi takip etmeli.
- Sosyal aktiviteler yapabilmeli.
- Aşık (aşk ile işini yapmalı) olmalı.
- Kültürel çalışmalarının içerisinde olmalı.
Program akışı ikinci gün sabah namazı ile başladı. Ardından yapılan hadis dersinde “Kim Allah’ın diniyle dertlenirse, Allah onun özel dertlerini satın alır. Kim Allah’ın dinini dert edinmezse, Allah onu özel dertleriyle başbaşa bırakır.” (Hakim, Müstedrek) hadisi, interaktif bir şekilde işlendi.
Ardından yayla kampı programı “Doğa Yürüyüşü” ile devam etti. Rabbimizin kevni ayetleri tefekkür edildi bu yürüyüşte. Modern şehir insanının doğayla iç içe olmasının önemine değinildi. Rüzgarın sesine, kuş cıvıltılarına türkülerimiz, ezgilerimiz, Yunus Emre’den şiirlerimiz, muhabbetimiz ile sevincimiz eşlik etti.
Program akışı “Murakebe” üst başlığıyla, Anadolu Federasyonu İK ve Teşkilat Birimi Başkanı - Ülfet Derneği YK Başkanı Gazi KILIÇPARLAR, “Derinleşmek ile Genişlemek Arasında İslami Çalışmalar” başlıklı bir sunum gerçekleşti. Sunumda özetle şunlara değinildi ;
Konu başlığı ismini “İslam Medeniyetinde Anayasal Kriz-Şankiti” eserinden mülhemle iki kavram arasında islami çalışmaların nerede durması gerektiğine değinildi. Bu hareketin bir lider değil, bir fikir haraketi olduğu vurgulandı. “Derinleşme” kavramı, yapılan bir işte bir eylemde uzmanlaşma, yetkin hale gelme anlamlarını taşır. “Genişleme” kavramı, derinleşme teorisini içine almakla birlikte buna yeterince önem verilmeden bir hareketin kısa sürede hızlı bir şekilde yayılması nicel olarak artması anlamına gelir. Bu durum nevi şahsına münhasır baş edilemeyen sorunlar getirir. İki durumu ayrı ayrı ele alan yapılanmalar uzun soluklu işlere imza atamamışlardır. Bu iki kavramı birlikte ele alan ve onu içselleştiren yapılanmalar uzun soluklu yürüyüşe takat getirebilmişlerdir. Ezcümle derinleşmeyi genişlemeye, genişlemeyi derinleşmeye feda edemeyiz. Bu iki kavramı birbiriyle meczetmiş şekilde birbiriyle atbaşı götürerek ‘sarp yokuş’u aşabilir, uzun yolu yürüyebiliriz.
Program akışı atölye müzakereleri ile devam edildi. Katılımcılardan gelecek yıl için öneriler alındı. Yapılan müzakereler sonucu planlanan çalışmalar gelecek yıl faaliyetleri olarak raporlandı.
Öğle namazı ve öğle yemeği ardından çekilen hatıra fotoğrafları ile program sona erdi.